Ontstoken haarzakje oksel

Hidradenitis suppurativa, ook wel etterende zweetklierontsteking genoemd, is een ontsteking van een haarzakje dat vooral in de lies en of oksel tot uiting kan komen. Het zijn echter niet de zweetklieren die in dit geval ontstoken zijn maar de haarzakjes zelf. Ook het ontstoken haarzakje oksel komt op deze wijze vaak voor. Een ontstoken haarzakje oksel is vooral vervelend omdat dit vaak extra door de wrijving van de kleding geïrriteerd wordt.

De ontsteking

Bij een ontsteking van het haarzakje wordt de opening, dus daar waar het haartje naar buiten komt, verstopt. De opening wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een zwelling, een overvloed aan huidschilfers in het haarzakje. De binnenzijde van het haarzakje is voorzien van huidcellen die zich blijven delen en daarna afsterven in de vorm van huidschilfers.

Ontstoken haarzakje oksel

Door de opeenhoping van de huidcellen zal zo’n haarzakje breken waardoor de huidschilfers onder de huid terecht komen. Wat er in het zakje naar buiten komt, onder de huid, bestaat dan uit huidschilfers, talg, levende en dode huidcellen. Dit alles bij elkaar veroorzaakt vervolgens de ontsteking.

Ander oorzaken die kunnen leiden tot een ontstoken haarzakje oksel zijn het dragen van te strakke kleding, te veel vette zalven gebruiken die de poriën kunnen afsluiten. Schimmels, bacteriën en virussen kunnen bij een kleine beschadiging van de huid naar binnen dringen.

braun-silk-epil-1-1170Veel vrouwen krijgen ook last van ontstoken haarzakjes onder de oksels na het gebruiken van een epilator of een ladyshave. Kies in dat geval eventueel eerder voor een waxing, of ga voor een toestel zoals deze Braun Silk-Epil 1170 waarmee je een keer scheren en een keer epileren kan afwisselen; wat toch voor iets meer rust voor je haarzakjes kan zorgen.

Behandeling van ontstoken haarzakje oksel

Ga naar een huisarts die op een eenvoudige wijze de juiste diagnose kan vaststellen. Wanneer zo’n huisarts twijfelt zal hij een klein beetje vocht en /of pus uit het bultje halen en op kweek zetten. Hij zal op deze wijze eenvoudig kunnen achterhalen wat de oorzaak van de het bultje is. Een goede hygiëne is van groot belang.