Ontstoken haarzakjes lies

Ontstekingen van de haarzakjes in de liezen komen vaak voor

Deze vorm van ontstoken haarzakje lies wordt ook wel acne inversa genoemd of acne ectopia. Acne inversa betekent acne van de plooien en acne ectopia wil niets anders zeggen dan acne op andere plaatsen dan de meest gebruikelijke. Bij deze ontsteking in de lies zal de opening van het haarzakje, dus daar waar het haartje naar buiten komt verstopt geraken. Hierdoor zal er dus een zwelling in die omgeving van het haarzakje ontstaan en de pijn veroorzaken.

De inwendige zijde van een haarzakje is bekleed met gezonde huidschilfers. Huidcellen sterven af en worden daarbij huidschilfers. Deze huidschilfers zullen zich ophopen in het haarzakje. Is de spanning in het ontstoken haarzakje lies te groot dan zal het haarzakje openspringen. Hierbij zal dan de inhoud, bestaande uit levende en dode huidcellen en bacteriƫn, zich onder de huid nestelen. Hierdoor ontstaat er dus een zwelling, ontsteking. Deze rommel, die in zwelling aanwezig is, zal naar buiten moeten komen om de zwelling te laten verdwijnen.

Oplossing

Ga met een dergelijke zwelling in de lies naar de huisarts. Deze zal in de ontsteking een klein sneetje geven waardoor de druk van de zwelling weggaat en de pijn wordt verzacht. Gebruik eventueel ook een kwalitatieve jade roller om lokaal te verzachten.