Verstopte haarzakjes

Verstopte haarzakjes zijn een van de meest voorkomende klachten bij de mens op iedere leeftijd

Ze kunnen praktisch op alle plaatsen op de huid voorkomen. De verstopte haarzakjes kunnen door veel oorzaken veroorzaakt worden. Vaak wordt de ontsteking veroorzaakt door een bacterie waardoor het haarzakje opzwelt en op deze wijze uitgroeit tot een met pusgevuld puistje. Zo’n puistje lijkt dan op een roodgeel puntje.

Verstopte haarzakjesOntstekingen van de haarzakjes ontstaan vaak op plaatsen waar de huid is beschadigd bijvoorbeeld door het scheren of de wrijving van de kleding.

De meest voorkomende plaatsen zijn daarbij op de benen, liezen, oksels, kin en hals. Een ontstoken haarzakje is geen puist. Een puist zal steeds groter worden en een ontstoken haarzakje niet.

Behandeling

Lichte gevallen. Indien er sprake is van een lichte aandoening dan zal een aparte behandeling niet nodig zijn. De zwelling zal na ongeveer een week wel verdwenen zijn. Een vochtinbrengende crème met een antibacterieel middel kan vaak problemen voorkomen en als de haarzakjes al ontstoken sneller verhelpen.

Zwaardere gevallen.

Hierbij zal, als het geheel vaker voorkomt en over het lichaam verspreidt is verholpen worden met antibioticapillen. Ga echter nooit iets op eigen houtje slikken. Ga naar de huisdokter. Hij zal de juiste medicijnen voorschrijven.